Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама поиска от Конгреса 3.7 милиарда долара за справяне с имиграционната криза по южната граница на САЩ

Снимка: БГНЕС
Американският президент Барак Обама поиска от Конгреса 3.7 милиарда долара като извънредна мярка за справяне с имиграционната криза по южната граница на САЩ. Хиляди недокументирани деца са влезли в Америка без родителите си през изминалите няколко месеца. Това породи напрежение в пограничните райони на страната. Според лидера на демократите в Сената Хари Рийд Горната Камара би могла да гласува бюджета още този месец.
В официално писмо до Конгреса Обама поиска средставата за справяне с „тази изънредна хумантирана ситуация“.  Парите ще са предназначен за назначаване на повече имиграционни съдии и офицери, построяване на центрове за задържане и увеличаване възможностите за опазване на границата с Мексико.
В искането на Обама отсъстваше предложената от републиканците мярка за ограничаване правата на малолетни имигранити, с цел по-бързото им депортиране. Според Белия Дом подобни стъпки могат да се появят на по-късен етап.
Групи за защита правата на гражданите, цитирани от АП смятат, че предлаганите мерки за бързо депортиране не са адекватни на сложността на ситуацията.
АП коментира, че повече от 50 хиляди млади имигранти са влезли в Америка от миналата есен до сега, повечето от тях бягащи от насилието в Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас. Има и такива, които идват в Щатите заради слухове, че веднъж влезли в страната ще получат разрешение да останат.
Междувременно официални лица от Агенцията на ООН за Бежанците казаха, че според тях много от имиграните от Централна Америка трябва да бъдат считани за бежанци, разселени от въоражен конфликт, определение, което според АП ще увеличи натиска спрямо САЩ да приеме десетки хиляди, които в момента не отговарят на условията за получаване на убежище.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна