Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Турските власти се опитват да спрат джихадистите, които искат да се присъединят към редиците на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта", пише Хюриет. Според най-новите данни на турското разузнаване в ИДИЛ в момента членуват между 600 и 700 турци. Служители от разузнаването и отдела за борба с тероризма са се свързали с 370 турски семейства, за чиито деца е известно, че са се присъединили към организацията. Властите извършват и разследване на няколко асоциации, които според информациите са помагали на хора, които искат да стигнат до Сирия. Миллиет цитира турския вицепремиер Бюлент Арънч, според когото турските граждани са вербувани в редиците на джихадистите главно чрез социалните мрежи. Сред тях има и момичета.

Украинските власти започват най-сетне да въдворяват ред в Киев. Междувременно търсят пари за възстановяване на района около Майдана, и на източните области, съобщава Новие Известия. Киевчани мислят вече какво да правят с изгорелия Дом на профсъюзите и централния площад, щом палатковият лагер изчезне. Според тях районът е морално остарял, а новият му облик ще стане ясен, когато приключи конкурсът, обявен от кметството.

Руски правозащитници вероятни ще се включат навярно в наблюдението на ситуацията с човешките права в Украйна като част от разширена мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Украйна, информира Росийская Газета.

Китайски хакери са проникнали в компютърните мрежи на американска правителствена агенция, която съхранява личните данни на всички федерални служители, пише Ню Йорк Таймс. Според висши американски представители, хакерите са взели на прицел служителите, кандидатствали за разрешителни за работа със строго секретна информация. 

Информацията е на БТА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна