Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: Имам надежда, че до края на месеца можем да отблокираме плащанията по "Околна среда"

Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, чийто ресор са и еврофондовете, заяви в предаването "12+3", че в никакъв случай финансовата стабилност на страната не е заплашена заради спрените евросредства.

Няма никаква опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове и от гледна точка на това, което се коментира като актуализация. По отношение на спрените програми - по Оперативна програма "Околна среда", имаме много голям напредък по отстраняване на слабостите в системата, които, за съжаление, в последните години, са довели до това спиране на плащанията. Имам надежда, че до края на този месец можем да отблокираме плащанията по "Околна среда". Това са около 1 млрд. лева. По Оперативна програма "Регионално развитие" колегите работят активно по проверките, които трябва да се извършат и по отстраняване на слабостите. Отблокиране на парите ще стане по-късно, през есента вероятно. 

По повод скандала с Фонд "Земеделие" вицепремиерът Зинаида Златанова увери, че са предприети всички мерки, за да няма проблеми за бенефициентите. 

Трябва да знаят бенефициентите, че сме взели всички мерки да няма системни проблеми във Фонд "Земеделие", в разплащателната агенция. Всичко планирано като проекти, като процедури ще бъде направено и бенефициентите ще могат да получат своето финансиране. Именно, за да избегнем потенциални загуби в края на годината. Още утре министър Греков е свикал заседание на Управителния съвет. Както и в петък, аз помолих, трябва да се избере ново ръководство, което бързо да започне с изпълнение на задачите и тогава риск няма абсолютно никакъв за бенефициентите. Там ни трябва професионален човек, експерт, който е наясно с работата във фонда и който може веднага, моментално да се захване с текущите задачи.

Зинаида Златанова подчерта, че спряното обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс, подготвян от 5 години от различни правителства и експерти, е, защото се е съобразила с отказа на магистратската общност да има нов Наказателен кодекс и мнението им, че биха се справили и със сега действащия.

Цялото интервю на Петър Волгин с вицепремиера Зинаида Златанова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени