Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанов: ГЕРБ е част от генезиса на онова, което се случва в банковата криза

Снимка: БГНЕС

Президентът на България в периода 2002-2012 година Георги Първанов, прогнозира в предаването "12+3", че е възможно следващото управление на страната да е под формата на правителство на малцинството, както вече Бойко Борисов управлявал в първия си мандат. Според него всички трябва да мислят не само за случващото се сега, но и за дългосрочната финансова стабилност на страната.

Виждаме как един олигархичен кръг се раздели на две и едната половина изяжда другата. В случая, очевидно, че Делян Пеевски ще погълне в огромната част онова, което, не знам в каква степен, кой и как притежаваха в рамките на общия кръг с Цветан Василев. Опасявам се, че в една или друга степен ще бъдат приобщени много политически сили. Виждам много предпазливата позиция на ГЕРБ, което за мен идва да покаже, че те са част от генезиса на онова, което се случва в банковата криза и имам пред вид не само това, което излезе и публично, че процесът тече още от 2011-а година. Сякаш там се правят анонси, хвърлят се мостове за взаимодействие с ДПС. Може не под формата на официална коалиция, но със сигурност ще бъде взаимодействие, което ще обслужва една и съща идея. Не изключвам обаче процесите и на "Позитано" да бъдат под диктовката на същия този кръг така, както е било и досега.

Лидерът на АБВ Георги Първанов подчерта, че на България й трябва силна коалиция с подкерпа на 150-160 депутати, за да предприеме непопулярни мерки като здравната реформа. Бившият председател на БСП каза, че сред номинациите за председателския пост на социалистите има сериозни кандидати. Той допълни, че от АБВ искат решението за изключването им от БСП да се обяви за нелегитимно. По повод отношението му към ДПС, Първанов поясни, че в последната една година Движението е доминирало в политиката на страната. 


Цялото интервю на Петър Волгин с Георги Първанов - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени