Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите на ГКПП-Капитан Андреево заради забраната за изкупуване на метали

Снимка: Дора Атанасова

Продължават протестите на представителите на фирми за изкупуване на черни и цветни метали на ГКПП-Капитан Андреево. Към 9:00 часа отново бе преустановено пропускането на моторни превозни средства в двете посоки през граничния пункт. През нощта ГКПП-Капитан Андреево е работил в обичаен режим, без струпване на автомобили. Днес трафикът в двете посоки за всички МПС е пренасочен през ГКПП- Лесово и ГКПП-Ново село, уточняват от полицията.

Протестът се провежда от вчера в района на пункта, извън граничната зона. Протестиращите са категорични, че ще останат на границата, докато не получат отговор от управляващите кога ще бъде променен Законът за управление на отпадъците.

Причина за недоволството е влезлият в сила Закон за управление на отпадъците, който забранява да се изкупуват метали от физически лица. Днес в МОСВ има среща на ръководството на министерството с представители на фирми за скрап.

Министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов и представители на бизнеса със скрап апелираха за бързо придвижване на промените в Закона за управление на отпадъците, с които до края на 2015 да се удължи срокът, в който физически лица могат да предават метални отпадъци срещу заплащане. Днес предстоят срещи между представители на бизнеса и на МОСВ с парламентарно представените групи за бързото решаване на проблема. От вчера са в сила заложени в действащия закон срокове, които забраняват на фирмите за скрап да приемат метални отпадъци срещу заплащане от физически лица. Съгласно действащите разпоредби хората трябва да ги предават безвъзмездно на общински площадки, които обаче още не са изградени.

Екоминистърът изрази надежда до края на деня да има твърд ангажимент от управляващите партии за бързо решаване на проблема. Представителите на бизнеса отбелязаха, че 500 хиляди души се изхранват със събиране на скрап, а 14 хиляди души работят в сектора, което ще създаде голям социален проблем, ако фирмите спрат работа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна