Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават споровете около промените в закона за управление на отпадъците

В момента асоциации за рециклиране, търговци на цветни и черни метали, както и представители на министерството на околната среда и водите са на среща с депутати от трите парламентарно представени партии, във връзка с влезлите в сила  промени  в закона за управление на отпадъците.

От вчера - само фирми  могат да предават желязо в пунктовете за изкупуване, а физическите лица ще трябва да предават скрап безвъзмездно и то единствено на общински площадки. Проблемът обаче е, че общините не са изградили такива съоръжения и на практика наредба не се изпълнява.

Поне 60-70% от  дейността на фирмите за скрап се формира от изкупуването на желязо от частни лица. Така не само се обричат на фалит търговците, но и доставчиците, които събират метали, повечето от които са роми и за тях това е основно препитание. В сега направените промени на закона за управление на отпадъците, които са инициирани преди две години от ГЕРБ и които влязоха в сила от 14 юли - само юридически лица ще могат да предават желязо в пунктовете за изкупуване на вторични суровини.

А според бранша - негативния ефект е не само върху бизнеса, но и върху хората и общините, като последните дори не са изградили и площадките, в които трябва да се извършва безвъзмездното предаване на черни и цветни метали. Затова и втори ден фирми протестират на ГПП „Капитан Андреево“.

До края на деня - заинтересованите страни се надяват, че ще постигнат консенсус с парламентарните групи и ще се стигне до отмяна на решението, което да позволи поне още една година отсрочка на промените, като Иво Георгиев, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия настоява дори за извънредно заседание на Народното събрание, което вече две седмици отлага обсъжданията на закона, след като Конституционният съд определи като противоконституционно решението домакинствата да предават безвъзмездно цветните и черни метали.

Повече подробности по темата чуйте от репортажа на Златина Йовкова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна