Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Проданов: Необходим е цялостен одит и на КТБ, и на останалата част от банковата система

Снимка: БГНЕС

След вчерашните консултации при президента парламентарно представените партии обявиха като решение това, че те просто са решили да спазят закона. Това е несериозно, смята финансовият експерт на АБВ Константин Проданов в интервю за предаването „12+3“.

Положителното е решението, че трябва да се присъединим към Единния европейски банков надзор. Решението да се извикат външни експерти, за да преценят на място надеждността на нашата банкова система също е добро. Но на мен ми се иска да се отиде
  малко по-далеч и да се провери не просто ефективността на надзора, понеже вчера разбрахме, че той не е ефективен, а да кажат къде точно са пробойните и да се направи цялостен одит и на КТБ, и на останалата част от банковата система, каза Проданов и добави:

Отново се продуцира съвсем фрагментарна картина, цялостно решение няма. Проблемът тук е, че ако ситуацията се решава по този начин – на час по лъжичка – това създава много неприятно усещане у всички за нестабилност, за хаос, за това, че държавата не може да се справи със ситуацията, не може да я контролира.

Проданов изрази съмнение, че КТБ ще бъде отворена на 21-ви юли: Имаше изявления на политически сили след съвещанието при президента, които потвърдиха необходимостта от извършване на по-цялостен одит от външен авторитет. За мен беше учудващо, че се казва, че 3,5 млрд. са кредити, за които липсват кредитни досиета, но на база на някаква друга информация ние ги обявяваме за нечитави и фалираме банката. След като липса информация, как се взима решение да се обяви банката в несъстоятелност и да се налеят 2 млрд. държавни пари. 2 млрд. са около 2,5% от БВП. Това е немислимо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени