Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Людмил Георгиев: Случващото се с КТБ е част от диктата на олигархичния елит в България

Държавата вече не е на мафията, а самата тя е мафия. Изход има, но той зависи от народа

Снимка: БГНЕС

Случващото се с КТБ е част от диктата на олигархичния елит в България. Това заяви в предаването "Преди всички" проф. Людмил Георгиев – преподавател по политическа психология в СУ "Св. Климент Охридски".

Този наш политически елит съвсем демонстративно съблече дрехите и се видя какво представлява всъщност. Една държава, в която всекидневно от сутрин до вечер ни занимават с герои като Пеевски и Бойко Борисов, това не е държава. Държава няма, държавата приключи. /…/ Най-лошото е, че това не е представление, това е реалността. Ако беше някакъв холивудски филм, трилър, разбирам, но такава е действителността.

Преди появата на лицето Бойко Борисов в изпълнителната власт на държавата имаше все пак някакъв театър. Но от 4-5 години насам, когато той започна да пребивава в измеренията на държавната власт, театърът се превърна в реалност. По най-железните правила на мутренското, на мафиотското, започна да функционира самата държава. Той трябваше да си има антипод и той се оказа Пеевски. Най-парадоксалното е, че изглежда, че тези двама днешни съвременни герои може би играят заедно.

Диалогът го има, той е ясен, очевиден. Но той не е за стабилността на държавата. Това е за защита на собствените интереси, тук народ няма, държава няма. Банковата, финансовата система сигурно е О.К., другото го няма – няма елит, няма народ. Привидно има държава, но тя е държава, която вече не е на мафията, а самата тя е мафия. Това не е заговор, това е начин на мислене и поведение, коментира проф. Георгиев.

Само се чудя на човек като Пламен Орешарски – защо не си хвърли оставката и да ги зареже цялата тази пасмина. Има нормални хора в този кабинет, повечето са нормални, повечето са специалисти, смята той.

Според Георгиев след изборите нищо няма да се промени: Ще продължава тази агония. Най-трагичното е, че свикнахме да живеем в агония. /…/ Изход има, но той зависи от народа.

Интервюто на Таня Милушева с проф. Людмил Георгиев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна