Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Василев: Необходима е нова стратегия за развитие на ловното стопанство

Снимка: БГНЕС

Ловният съвет към Изпълнителната агенция по горите ще обсъжда на свое заседание днес какво залага стратегията за развитие на ловното стопанство в следващите 15 години. Според инж. Васил Василев – главен секретар на Съюза на ловците, новата стратегия е необходима:

В последните вече 14 години Законът за лова е изменян над 30 пъти. Всичко това влияе доста негативно на състоянието на дивечовите запаси в страната. При всички случаи е нужно да се приеме един такъв стратегически рамков документ, който да окаже един път, по който в следващите 15 години да се работи, за да може да имаме наистина дивечови запаси и популации. В момента стратегията се разработва по възлагане на Изпълнителна агенция по горите, ние сме участник в целия този процес.

Някои от основните принципи, които коментираме, са на първо място – собствеността на дивеча. /…/ По отношение на контрола – като цяло тенденцията през последните години е да се прехвърлят отговорностите за охрана и опазване на дивеча върху лицата, които го стопанисват. Държавата в последните години се стреми при нея да остане единствено и само контролните функции, но непосредствената охрана и опазване на дивеча да бъде вменено като задължение на лицата, които стопанисват дивеча – ловно-рибарските сдружения или съответни юридически лица, коментира Василев и добави, че разковничето е в скъпото финансиране.

По думите на Василев в Наказателния кодекс бракониерските прояви не са квалифицирано достатъчно строго и всички санкции нямат необходимия дисциплиниращ ефект към нарушителите. За да може да се постигне резултат, са необходими и други законодателни промени, подчерта той.

Инж. Васил Василев посочи също, че има констатиран случай на бяс близо до Благоевград - намерена е заразена лисица.

Интервюто на Таня Милушева с инж. Васил Василев можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна