Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акционерите на КТБ ще имат възможност да спасят банката

Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Петър Чобанов е заявил, че държавата ще даде възможност на акционерите на КТБ да осигурят необходимия капитал и ликвидност за справяне с проблемите окото банката. Министърът е казал това в телефонен разговор с директора на Държавния резервен фонд на Оман Абдулсалам Ал Муршиди. Фондът притежава 30% от капитала на Корпоративна търговска банка.

Министър Чобанов е уточнил, че държавата ще се намеси съобразно правомощията си по закон, само ако акционерите не успеят. Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от три месеца. Чобанов посочва, че най-желаният изход от ситуацията е да се намери частно решение на проблема, без да се ангажира публичен ресурс.

В разговора са били отхвърлени твърденията, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение за банката. Двете страни са потвърдили готовността си да положат усилия за намиране на подобно решение, съобщават още от финансовото министерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна