Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За КТБ, прокуратурата и тефтерчето на Филип Златанов

Странно е решението на прокуратурата, обявено вчера чрез съобщение до медиите, че няма да протестира мерките за неотклонение на обвиняемите по аферата КТБ, взети от Софийския градски съд на среднощно заседание. Това каза в редовната си коментарна рубрика в предаването "От петък до петък" журналистът от "Хоризонт" Силвия Великова:
Това е странно, предвид факта, че Орлин Русев, Маргарита Петрова, Мария Димова – главен счетоводител и Борислава Тренева – зам.-главен счетоводител имаха обвинение, че длъжностно са присвоили пари. Тъй като Софийският градски съд не прие, че има доказателства за Орлин Русев и му наложи мярката за неотклонение само за документно престъпление, това означава ли, че прокуратурата тотално се отказва от тезата, че някой от ръководството има нещо общо с изчезналите пари. Защото в противен случай ще излезе, че в една банка касиерката, главната счетоводителка и заместничката й могат да правят каквото си искат с едни пари. Всички знаем, че няма как да е вярно.

Странно е, че научихме как е приключило разследването по сигнала, който Цветан Василев подаде срещу Делян Пеевски, от самия Пеевски, каза още Силвия Великова: Хубавото е, че прокуратурата няма да работи по този сигнал. Не си представям как можеш да работиш по един сигнал, за който авторът не желае да даде нищо повече от едни донесени от адвокат обяснения и в които твърди, че Делян Пеевски иска да го убие. Точно така нямаше прокуратурата да задържа за 72 часа едни хора, за които Делян Пеевски смяташе, че някой му ги е изпратил, за да го убият. Тези криминално евтини сюжети не говорят добре за това, с какво трябва да се занимава държавното обвинение и влизат в противоречие  със собствените оплаквания на главния прокурор Сотир Цацаров, че прокуратурата се използва като сапун, че всеки я замеря със сигнали и тя не може да се върши работата. Ако си дал да се разбере, че ако някой ти сигнализира, ти ще употребиш цялата държавна машина, за да работиш по тези сигнали, всеки ще ти сигнализира.

Според Силвия Великова прокуратурата е трябвало да подходи критично към политическите изявления на БНБ за изнесените с чували пари от Корпоративна търговска банка.

Тя коментира и появата на името на Делян Пеевски в тефтерчето на Филип Златанов: Сега става ясно, че Д.П. върви в комбинация с И.Ф., което променя схемата на Д.П, Ц.Ц, Б.Б. И прокуратурата дължи отговор на този въпрос, защото Филип Златанов е осъден, делото има продължение. Ако там става дума за търговия с влияние, каквото ни беше внушено при първоначалното представяне на тефтерчето преди година, е хубаво да се продължи нагоре. За да има търговия с влияние, трябва да има поръчител./…/ Остава усещането, че виновникът е Филип Златанов, а виждаме, че някой друг е слагал коректор при представянето на тефтерчето.

Коментара на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна