Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Добрев: В ДФЗ ще отпуша всичко, за да няма загуба на нито едно евро

Снимка: БГНЕС


През седмицата Атанас Добрев бе назначен за изпълнителен директор на ДФ "Земеделие", след скандалите между земеделския министър проф. Димитър Греков и бившия директор на Фонда Мирослав Николов.  В предаването "Неделя 150" новоназначеният директор Добрев каза:

Само за четири дни от встъпването ми в ДФ "Земеделие" направих следното. Още първия ден назначих комисия, която да опише намерените в кабинета документи на бившия изпълнителен директор на ДФ "Земеделие". Докладът, който ми се представи в петък вечерта, е над 180 страници и описва над 3500 документа, които са забавени. За четири дни екипът на Фонд "Земеделие", който е само от професионалисти, успяхме да платим над 15 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. Това са изпълнени проекти, договорени през 2012-а година. Подписах 47 договора по Мярка 121 за модернизиране на селски стопанства. Разбира се, повечето от тях са биостопанства. Одобрих 84 тръжни процедури на общини, които са кандидатствали с проекти за селски туризъм и за подобряване на инфраструктурата в селските райони по Мерки 321 и 322. Одобрени са планирани търгове на 34 общини, така че те да могат да стартират своите обществени поръчки по вече договорени проекти. Изпратени са и 19 писма до кметове за допълнителни уточнения по минали търгове. Подписах над 60 окончателни анекса към договори на общини, включително по Ос 4 "Лидер". Кандидатите са поканени да подпишат документите. Започнах подписването на договори на бенефициентите по Мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" . Приети са около 65 проекта за конверсия са сортовия състав на насажденията. /…/ Успяхме да изплатим 1,7 млн. лева за реклама на наши продукти в чужбина по схемата на промоционалните програми. Плащанията са междинни и се разпределят между четири асоциации. /…/ Опитвам се Фонд "Земеделие" да се отвори към обществото. Искам българските земеделски производители, българският агробизнес, всичките общини и вероизповедания да могат съвсем спокойно да идват в ДФ "Земеделие". Всеки да си проверява, дали е проект, дали е преписка, писмо, дали е някакъв анекс. Да може да е ориентиран, а не всичко да се забулва в една тайнственост.

 Всички хора могат да идват да си проверяват статусите, да им се обясни имат ли проблеми, нямат ли проблеми. С встъпването ми в тази длъжност оставката ми стои в джоба. Моята цел е да стабилизирам тази машина, да почне да работи добре и в синхрон, защото тая машина е голяма. Тя винаги е работила. Ще отпуша всичко, за да няма забавяне и загуба на нито едно евро, каза Атанас Добрев.

Цялото интервю с Атанас Добрев чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна