Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: С разрушаване на незаконните постройки решаваме и проблема с незаконните сметища

Снимка: БГНЕС

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза, че събарянето на незаконните къщи в ромския квартал "Лозенец" решава проблема, защото незаконното строителство се разширява през годините неимоверно. Това са постройки на пришълци основно.

С падането на тези постройки решаваме и много други проблеми като незаконните сметища.Общината в момента се е нагърбила да реши един много сериозен въпрос който, съм сигурен, че ще създаде много проблеми в други общини през следващите години. Ще бъдете свидетели на това, че Стара Загора е предприела едно много правилно действие. Не можем да създаваме тлееща бомба, да взривяваме социалната среда в града ни и впоследствие да си измиваме ръцете. Държавата е нехайствала толкова години и затова положението е такова. Имаме съответните наредби, по които всеки, който има регистрация в Стара Загора, може да се възползва от социалните услуги, имаме поне петнайсетина свободни общински жилища...Искам да благодаря на полицията, искам да благодаря и на министъра на вътрешните работи, и на главния секретар! Общината би могла да даде отстъпен оправо на строеж в близост до квартал "Лозенец".

Според Деян Колев от ромския Център "Амалипе", в един такъв случай трябва да се спазва закона и нито едно семейство да не остане без покрив.

Незаконното строителство засяга не само ромските гета.Законът не позволява узаконяване, а законът не се спазва не само по отношение на ромите, но и по отношение на лъскави хотели и жилища.

Интервюто на Диана Янкулова с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и с Деян Колев, председател на ромската организация център "Амалипе" можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна