Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Иванова: Стандартите на България и ЕК за оценка на ситуацията се разминават все повече

Снимка: БГНЕС

Остри критики за липса на напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и съдебната реформа са били отправени към България в края на миналата седмица по време на заседанието на работната група по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК. На заседанието ЕК е докладвала за оценката за направеното от България и Румъния по изпълнението на показателите на мониторинга от началото на годината.

Докладът го познавам само от медийни публикации, това не е официален доклад по механизма за сътрудничество и проверка – такъв ще очакваме чак през януари 2015-а година, посочи в предаването "Преди всички" ръководителят на правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова.

Той в основната си част потвърждава констатирани проблеми и прави препоръки, които сме чували и преди. Етапът, в който резултатите на България в борбата с организираната престъпност и корупцията и напредъка в съдебната реформа се отчитаха само с конкретни произнесени присъди по конкретни дела, отдавна отмина. В момента напредъкът се оценява от гледна точка на решаването на структурни проблеми, които има България. Темата за назначаването, повишаването, професионалното развитие на магистратите е една от водещите теми.

През последната година – година и половина стандартите за оценка на случващото се на България и ЕК се разминават все повече и повече, смята Иванова:

През последната година – година и половина процесът беше в значителна степен забавен – процесът на реформи в България. Доколкото нещо се прави, то е изцяло под едно одеяло на липса на прозрачност и липса на ефективно гражданско участие. Тези факти са отбелязани в момента. Повече от 2 години ние всъщност нямаме значителна стъпка напред в областта на съдебната реформа. Това не може да бъде обяснено само с политическата криза, в която се намираме. Не само НС и правителството могат да предприемат стъпки в тази посока. Виждаме системно, че ВСС на няколко пъти пропусна и отказа да предприеме стъпки, които биха изглеждали като реформаторски.

В работния вариант на доклада е отбелязан също изборът на главен съдебен инспектор, както и за пореден път се отправят критики към процедурата, по която беше избран главният прокурор и по която ще бъде избран и председател на ВКС, изтъкна още Иванова:

Явно там се повтарят за трети път вече негативни констатации относно това, че процедурата е противоречива и доколкото ще се запази същата процедура, тя най-вероятно ще произведе същия противоречив резултат.

Според нея проблемите, свързани с инспектората обаче, са доста по-широки освен въпроса за назначаването на главен съдебен инспектор. Относно процедурата за избор на председател на ВКС, която ВСС ще стартира в четвъртък, Иванова изказа мнение:

Първият проблем с избора на тримата големи и сегашната процедура е, че тя не гарантира в достатъчна степен законовото изискване за прозрачност на избора. Вторият проблем е отказът да бъде изработен твърд профил за длъжността.

Интервюто на Силвия Великова и Веселина Миланова с Иванка Иванова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна