Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Холандия е ден на траур за жертвите от катастрофата на MH17

| обновено на 23.07.14 в 17:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите два самолета с тела на загинали от малайзийския самолет, който беше свален в Източна Украйна, кацнаха във военната база в Айндховен. Самолетите бяха посрещнати от опечалените близки на жертвите, премиера на Холандия Марк Рюте и крал Вилем Александер.

Холандия е потънала в скръб. Днес е траурен ден за загиналите при инцидента със самолет на малайзийските авиолинии, изпълняващ редовен полет Амстердам Куала Лумпур на 19-и юли. Знамената са спуснати наполовина на обществените сгради, а летището в Амстердам е покрито с цветя в памет на загиналите 154 невинни жертви. 

Следобед в Айндховен с два самолета ще бъдат докарани първите тела на жертви от катастрофата, в която загинаха всичките 298 души на борда, от които 193-ма са холандци. Останките ще бъдат веднага откарани във военната база Хилверсум, където ще започне работата по идентифицирането им. 

На траурната церемония в Айндховен ще присъстват крал Вилем-Александър и неговата съпруга кралица Максима, премиерът Марк Рюте, високопоставени представители на други държави, чиито граждани са се намирали на борда на боинга и близки на загиналите.

Няма човек в света, който да не се изпълни с тъга само при споменаване на самолетна злополука, а малката страна Холандия показа колко споделено е страданието и колко тясно там са свързани хората един с друг. Един баща, смазан от мъка и страдание по безсмислената смърт на едва 17-годишната му дъщеря, отправи към президента на Русия Владимир Путин писмо обръщение. В него място намери, освен цялата му скръб, и риторичният въпрос към президента на Русия:

Как Вие, господин Путин, бихте гледали на света, ако сепаратисти посегнат на живота на скъпата ви дъщеря, която живее в Холандия, близо до Хага, и някой посегне на нейния живот? Как щяхте да се изправите повален от дълбока душевна скръб и мъка от такава загуба и как щяхте да я преодолеете? Така попита Ханс де Борст в отворено писмо в широките медии, едва сдържайки гнева, мъката, страданието.

Холандия ще потъне днес в мълчание и ще скърби. Утре ще търси и чака отговор. За истината. И докато не я научи няма да има покой, и няма да има холандец, който да се примири със скръбта.

Холандският външен министър Франс Тимерманс изрази болката на страната си:

От четвъртък насам си мисля колко ли ужасяващи са били последните мигове от живота им, когато са разбрали, че самолетът ще се разбие. Дали са стиснали ръката на близките си? Дали са притиснали децата до сърцето си? Дали са се погледнали в очите за последен път като безмълвно сбогуване? Това никога няма да разберем.


Възможно е още много тела на жертви от катастрофата на MH17 да лежат по полетата в Източна Украйна, заяви австралийският премиер Тони Абът и поиска пълно претърсване на зоната, където се разби малайзийският самолет. 28 австралийци са били сред 298 пътници на борда на машината.

Много е възможно още тела да са там, на открито, обект на мародерство или похищение от страна на животни и жегата,
подчерта Абът и изрази сериозни съмнения в професионализма на хората, събирали телата на жертвите.

Холандските експерти също заявиха, че са сигурни само за 200 открити тела брой много по-малък от обявения от проруските сепаратисти, контролиращи района на инцидента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени