Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще влезе в заседателната зала на парламента само когато бъде предложена за гласуване оставката на правителството

Янков: Парламентаризмът е стоене в зала и говорене

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще влезе в заседателната зала на парламента само когато бъде предложена за гласуване оставката на правителството, подчерта депутатът Ивелина Василева в предаването "Преди всички" и допълни, че предвиденото в дневния ред увеличение на парите за болниците няма как да стане без актуализация на националния бюджет: Точката за НЗОК е втора, но липсва точката за актуализация на бюджета на държавата. Едното без другото е невъзможно и невалидно. В историята на парламента тази институция не е имала толкова ниско ниво на доверие. Имаше поредица от договорки при президента, но те не се изпълняват. Ще бъдем в праламента, но това, което сме заявили, е категорично. Ще влезем само за да гласуваме оставката на Орешарски. Не сме се скрили. Непрекъснато оповестяваме нашата позиция.

По въпроса за оставката на Иван Искров Василева коментира: Това е несериозно от ръководител на такава тежка институция. Изказването на Искров е нонсенс. Очакваме оставката.

Парламентът трябва да изслуша премиера, изтъкна Янко Янков от ДПС: Нека да чуем финансовия министър, нека да чуем премиера - защо не се налага актуализацията на бюджета? Нека да влязат в залата и да кажат как Здравната каса ще си изпълни ангажиментите към българските граждани.

Относно решението на ГЕРБ да не влиза в пленарна зала Янков каза: Това е безотговорно поведение. Да не влизаш в залата и да си получаваш заплатата...

Депутатът от ДПС смята, че няма основателна причина да не работи парламентът: Няма промяна от това, което е договорено при президента. Можехме да свършим много неща и да не разочароваме гражданите. Няма причина  да не работи парламентът. Това, което правите, е бумеранг. То ще се върне.

Преполагам, че оставката на премиера ще се случи днес или утре.


Готовността за оставка на гуверньора на БНБ Янков коментира така: Нашият лидер каза още в началото, че ние не настояваме за оставката. Парламентът няма потенциал да избере нов председател. Това трябва да го направи следващият парламент.

Интервюто на Силвия Великова с Янко Янков и с Ивелина Василева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна