Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция използва силната туристическа година, за да привлече мащабни инвестиции в сектора

Снимка: БГНЕС
Парламентът на страната прие закон с данъчни облекчения за чужди инвеститори, които са готови да вложат капитали в най-печелившия в Гърция сектор - туризма. Очаква се законът да засили интереса към гръцкия туристически сектор, а инвестициите в рамките на две години да надхвърлят 5 милиарда евро.

Тази година действително е рекордна за гръцкия туризъм. По данни на Централната банка само през първите пет месеца на годината Гърция е била посетена от 4 милиона туристи, което е със 17% повече от миналата година. Обнадеждаващи са постъпленията и от началото на туристическия сезон. Почти реално вече изглеждат прогнозите на министерството по туризъм, че 2014-а година ще е рекордна за посещения на чужденци. Туроператорите споделят пред медиите, че от 10 години не е имало такъв интерес за почивка в Гърция. Повечето хотели са пълни с резервации дори и до края на месец септември.

Висок е процентът и на българите, които почиват по гръцкото крайбрежие. Тази година интересът на българските туристи е насочен към островите.

Министерството по труда разпореди масови проверки по туристическите райони по отношение на наетите временно работници. При нарушения от страна на собствениците на хотели и заведения се налагат много високи глоби, което видимо ограничи наемането на персонал без осигуровки и договори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени