Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсачи на съкровища

БНР Новини
Цанко Лавренов (1896 – 1978 г.), Старият Пловдив, 30-те г. на ХХ в. (фрагмент), 34 х 26 см, НХГ
Снимка: архив НХГ

Прилича на детска игра, но не е. Истински са и съкровищата, и търсачите, но за вторите ще стане дума по-късно.
Съкровищата са различни. За Ледения континент са картини. В полярни условия предстои да бъде изградена първата по рода си художествена галерия. Някога за средния европеец отиването до Америка било едва ли не като пътуване до Марс. Днес самолети и кораби са очертали по глобуса мрежа от пътища, а човешкият мравуняк в двете посоки не спира.
Така е и с Антарктида. С всяка година се увеличава и броят на туристите натам. В графата „приключения” вече ще включват и първия арт-обект, художествената галерия, при това с български адрес. Така „най-самотното място на Земятя”, както някога наричали Земята на ледовете, ще е по-малко самотно и по-колоритно: както за полярниците от международните бази, така и за любителите на  необикновени маршрути.
На 27 юли е Денят на Св. Пантелеймон, закрилник на пътуващите. Някога го наричали Пантелей Пътник и още: Воден Пантелей. Като гледаме това лято колко дъждове се изляха, едва ли е нужно да правим подробно тълкуване. Оказва се – много неща и явления ги е имало, само сме ги забравили.
За всеки голям празник някога предците  омесвали ритуален хляб. Умеели и да „хващат” жив квас. А ние можем ли го?
И още любопитни истории ще научим по време на поредното радио-пътешествие:
Има ли в българската иконография Света Сряда? И как древните майстори-златари по нашите земи изработвали приказно красиви миниатюри-съкровища, без да разполагат с микроскоп и лазерна технология? Къде по време на морска ваканция може да разгледаме наистина уникални творби на старинното ювелирно изкуство?
Колко много съкровища нали?! Стига човек да поиска да стане търсач – на красиви приключения и вълнуващи посоки.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна