Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кеес Хоман: Може да бъде наложено оръжейно ембарго на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Няма стопроцентови доказателства, но засега изглежда, че пътническият самолет е бил свален по погрешка от сепаратистите, каза холандският анализатор Кеес Хоман в интервю за предаването „Събота 150“.

Вероятно те са мислели, че това е украински военно транспортен самолет. Дори САЩ казват, че имат данни за вината на сепаратистите, но не и сигурни доказателства. Поне по моя информация за момента със сигурност е доказано, че ракетата е изстреляна от територия, контролирана от сепаратистите, добави той.

Според Хоман не е изключено да бъде наложено оръжейно ембарго на Русия:  Нашият министър-председател заяви в парламента, че  ако ясно се докаже участието на Русия в свалянето на  този самолет, той не би изключил налагането на оръжейно ембарго.За момента обаче такова няма. /…/ За да има оръжейно ембарго, то трябва да бъде гласувано единодушно от 28-те членки на ЕС. Не мога да прогнозирам дали ще стане така в действителност. Холандия предоставя обучение на Русия чрез френската компания „Талес“, която има свое представителство в Холандия, но обменът ни е в много малки размери.

Хоман посочи, че основният инструмент на ЕС са санкциите и те вече имат ефект върху Русия: Те ще се отразят и на страните-членки на ЕС. Става дума и за холандските фирми. Ние доста сме инвестирали в Русия. Всички ще загубят от това, но според мен най-много ще пострада руската икономика.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени