Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойните действия в източна Украйна продължават

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бойните действия в източна Украйна продължават. Тежък обстрел се чува само на километър от Грабов, контролиран от сепаратистите в източна Украйна. Селището се намира близо до мястото на катастрофата на малайзийския самолет.

Ужасени местни жители напускат района. Черен пушек се вижда близо до мястото на катастрофата на малайзийския самолет, съобщи фотограф на АФП и добави, че пропускателните пунктове, контролирани от бунтовниците, са изоставени.

Междувременно бе съобщено, че служители на холандската и австралийската полиция, които възнамеряваха да се отправят към мястото на катастрофата, са се отказали от пътуването си от съображения за сигурност. "В района боевете продължават. Не можем да поемем този риск", каза Александър Хуг, заместник председател на наблюдателите от специалната мисия в Украйна на ОССЕ.

Украинските военни от своя страна заявиха, че полагат усилия да "освободят от терористи територията около мястото на катастрофата на малайзийския самолет, за да гарантират безопасността на международните експерти и да им осигурят възможност за работа". Силите за сигурност водят боеве в няколко района на Донецка област и в района Первомайск на Луганска област. През последното денонощие в хода на силовата операция е загинал един военнослужещ, а 35 други са били ранени. По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко обяви намерението си да прекрати бойните действия в 40-километрова зона около мястото на катастрофата на Боинга.

Появиха се съобщения, че няколко снаряда "Град" са попаднали в сградата на общежитието в Авдеевка, предградие на Донецк. Проверява се информацията на опълченците от самопровъзгласилата се Донецка народна република за петима убити и над 50 ранени сред мирното население.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна