Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градят няколко православни храма в Ямболско

Снимка: Радио Шумен

През летните месеци активно се работи по изграждането на няколко православни храма в Ямболско. Градежът на църквите е осигурен само от дарения.
В елховското село Лалково храмът "Възнесение Христово" е почти готов. Сградата беше вдигната само за няколко месеца. Икони за църквата ще дарят художници, участвали на пленер в селцето през юни. Очакванията са храмът скоро да отвори врати. 
В съседното село Раздел има параклис, който е построен преди няколко години. Желанието на местните при тях да идва свещеник
Имаме огромно желание да идва поп, обаче не ни изпращат тук. Има си едно момиче, което отключва и заключва параклиса. Ако иска някой да си припали и момичето не е отворило, помолим - отвори. Иначе си има там, където се пускат стотинки, никой няма да злоупотреби в такъв храм. Имахме църква,  друга горе на гробищата, но тя вече не съществува. 
Близо три години продължава и строежът на православния храм в село Видинци в община Тунджа, в което постоянно живеят не повече от 50 души. 
Напредва строителството и на църквата  Успение на Пресвета Богородица” в ямболския квартал Аврен. Само преди дни беше поставен православният кръст на храма, а в момента се извършват довършителни строителни дейности по сградата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна