Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност призовава за незабавно и безусловно прекратяване на огъня в Ивицата Газа

| обновено на 28.07.14 в 12:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на сигурност на ООН проведе спешни консултации, на които бе обсъден конфликтът между Израел и Палестина. Отправен бе призив за незабавно и безусловно хуманитарно примирие в Газа.

На извънредна сесия бе подкрепено изявление, призоваващо за прекратяване на огъня по време на мюсюлманския празник Рамазан байрам и след него. Ротационният председател Юджийн-Ричард Гасана прочете заявлението, в което се призовават Палестина и Израел да спазват международното право и да гарантират сигурността и живота на обикновените хора:

И палестинските, и израелските представители в ООН отправиха критики към изявлението, по различни причини.
Постоянният наблюдател на Палестинската автономия в ООН Рияд Мансур каза:

Те окупират нашата част от Ивицата Газа и трябва да се изтеглят от тези райони. Трябва да го направят незабавно. Надявахме се в декларацията на Съвета този елемент поне да бъде отравен в призив към Израел да се изтегли извън Ивицата Газа.

Гледната точка зад изявлението на Съвета за сигурност не отразява това, с което трябва да се справя Израел, каза израелският посланик в ООН Рон Просор:

Всеки път, когато международната общност призовава за прекратяване на огъня, ние спираме, а "Хамас" стреля. Движението не работи само, то е финансирано от Катар и Иран. Всяка ракета, изстреляна от Газа, може да носи отпечатъка на любезното съдействие на Иран, докато всеки тунел може да има табела с надпис "осъществен благодарение на любезното дарение на емира на Катар". Представете си какъв би бил животът ви, ако живеете с тези заплахи от десет години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна