Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 250 000 турски граждани прекарват в чужбина Рамазан Байрам

С традиционна молитва - намаз, отслужена в близо 100 000 джамии, в Турция започна свещеният мюсюлмански празник Рамазан Байрам - единият от двата най-големи празника на мюсюлманския свят, който отбелязва и края на едномесечния пост - оруч. Нарича се и Шекер байрам, понеже се сервират сладки вкусотии.

Празникът ще продължи до сряда. През дните на Байрама пътуването по автомагистралите и през мостовета над Босфора ще бъде безплатно, а градският транспорт в Истанбул - с 50% намаление.

Голяма част от изселниците заминаха за родните си места в България и на ГКПП-тата са се образували дълги опашки, съобщиха митническите власти. Пътищата в Турция се задръстиха от автомобили и автобуси, с пътуващи. Близо 23 000 коли са били превозени за 24 часа само по фериботната линия Гебзе Ескихисар - Ялова Топчулар, което е рекорд. Около 250 000 турски граждани ще прекарат празника в чужбина.

Турски медии съобщиха, че в населения компактно с български турци град Кърджали е била дадена мюсюлманска вечеря, Ифтар, на която са присъствали около 3 000 души. Инициативата, наречена Конвой на берекета, е на истанбулската община Байрампаша, чието население е с преселнически корени от България и балканските държави.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна