Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притокът на хора от страни като България и Румъния няма да спадне през близките години

Снимка: Добромир Видев

Ново изследване на имиграцията в Обединеното кралство отбелязва, че притокът на хора от страни като България и Румъния няма да спадне през близките години и съветва правителството да поеме обратно от Европа контрола върху границите на страната.

Докладът, изготвен от мозъчния тръст „Сивитас”, предупреждава, че ако нетната миграция от ЕС към Острова продължи със сегашните темпове, то правителството няма да може да изпълни обещанието си да намали годишния приток на чужденци до под 100 000 души до май идната година.
Икономистът Робърт Роуторн посочва в изследването, че икономическата перспектива за Южна Европа и по-бедните източноевропейски държави, като България и Румъния, не е толкова оптимистична и имиграцията от тези страни едва ли ще намалее в близко бъдеще.
Той посочва, че имигрантите идват във Великобритания заради данъчните облекчения и детските помощи, както и заради мрежите за взаимна подкрепа, създадени от имигрантските общности.
Това намалява цената и риска от имигриране и така насърчава нова верижна миграция, обяснява професор Роуторн.
В доклада, който ще бъде публикуван тази седмица, той отбелязва, че новите мерки на правителството, като изискването новопристигналите на Острова да чакат три месеца преди да имат право да кандидатстват за социални помощи, имат само временен ефект, и призовава да бъдат въведени ограничения върху свободното движение на хора в ЕС. 
Имиграцията доби значително по-големи размери от очакваното и би било разумно да се търси промяна в правилата на ЕС, които да ни дадат по-голям контрол, съветва британският икономист.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна