Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада е домакин на международна среща за сигурността и безопасността на въздухоплаването

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Капитан Андрея Андреев, пилот с дългогодишен опит, включително и в структурите на Международната организация за гражданска авиация, каза в "Преди всички", че на срещата в Канада ще се обсъждат зоните на конфликт, как да се дефинират точно и кой има право да го определя.

Засега не е ясно кой точно може да инициира забраната на полети в такива зони. ИКАО е организация, в която са представени държавите. Само по искане на определена държава такава зона може да се получи. Трябва да се дефинира ясно какво е зона за конфликт, ясно да се дефинират правата и задълженията на всички участващи в процеса на движение на гражданската авиация.

На въпроса какво може да се очаква от такъв форум, кап. Андреев каза:

На тази среща предполагам, че ще се реши кой ще бъде домакин на един процес - панел, в който ще бъдат поканени експерти от водещи авиационни държави, и ще започне процес за създаване на международен стандарт - какво е зона на конфликт и какво се случва после. Авиокомпаниите следват най-кратките маршрути, за да икономисват гориво. Обемът на превозваните пътници, товари и поща се увеличава. Гражданската авиация просперира.


Интервюто с кап. Андрея Андреев може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна