Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 4-ти август започват разкопките на Перперикон

Снимка: БГНЕС

На 4-ти август започват разкопките на Перперикон, съобщи проф. Николай Овчаров. Досега работата на археологическия обект беше замразена заради липса на пари.

В началото на юни проф. Овчаров алармира за липса на пари на стойност 200 хил. лева за проучване на нов терен в скалния град. В последните си дни кабинетът "Орешарски" все пак отпусна пари за археология това лято. Проф. Овчаров каза:

На пръв поглед сумата изглежда прилично – 2,3 млн. лева, но лошото е, че те се разпределят сред повече от 100 обекта в страната и в крайна сметка средната сума приблизително е около 20 – 30 хил. лева на обект.


Перперикон все пак получава 80 хил. лева. За сравнение проф. Овчаров посочи, че миналата година служебното правителство на Марин Райков му отпусна 165 хил. лева. Така заради по-малко средства от понеделник край Кърджали ще работят и по-малко археолози от обичайното – 35 вместо 80.

Не мога да кажа колко време ще продължи кампанията, защото просто зависи от време, от всичко, но така или иначе определено - вероятно октомври, може би дори до ноември, ще се наложи да работим – нещо, което никога не сме правили, защото макар и южен край, това все пак си е вече жива есен.

Освен Перперикон проф. Овчаров проучва това лято и древния град Мисионис край Търговище.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени