Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо чете актуализация на дъжавния бюджет

Снимка: архив

С гласовете на ГЕРБ и ДПС на първо четене беше гласувана ревизията на план -сметката на държавната хазна. От БСП категорично се противопоставиха с аргумента, че няма икономическа причина. Преди това с единодушие народните трите политически сили приеха на първо четене допълнителни 225 милиона лева за Здравната каса.

Близо 6 часа продължиха дебатите в пленарната зала. Румен Гечев от БСП определи искането за актуализацията на държавния бюджет като политически ход.

Пледоариите за актуализация на бюджета са чисто политически. Няма никаква икономическа причина. Постъпленията от преки данъци растат. В близките две-три седмици фискалният резерв на Република България ще достигне рекордните 9 млрд. лева. Каква актуализация на бюджета?

Менда Стоянова от ГЕРБ репликира:

Разходи не трябва да се раздуват, а трябва да се прави реформа. Но, надутите на огромен балон приходи, трябва сега да признаете, че няма да се случат, за да не поставим държавата пред колабс следващите три месеца.

Дебатът за финасовите параметри прерасна в взаимни обвинения за нови съюзи и бламиране на управляващата коалиция. Председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мержданов подчерта:

 Абсурдът на политическия миш-маш, създаден от сближаването на ДПС и ГЕРБ стигна до там, че днес партията-мандатоносител ще гласува "против" бюджет, внесен от правителството. А довчерашната опозиция ще подкрепи предложението на тези, чиято оставка истерично искаше цяла година. 

Йордан Цонев от ДПС защити предложението на правителството за актуализацията на бюджета на държавната хазна и коментира:

Нито колегите от "Коалиция за България", които твърдят, че тези промени са ненужни, нито колегите от парламентарната група на ГЕРБ са прави, които твърдят пък, че има фискален апокалипсис в страната. Незнаем колко месеца ще ни трябват при тези наши взаимоотношения тук да съставим новия кабинет. Не ДПС бламира коалицията, избирателите ви бламираха, уважаеми колеги.

В изказване от трибуната на Народното събрание финансовият министър в оставка Петър Чобанов заяви, че единственият мотив за актуализацията на държавния бюджет е за засилване на финансовите буфери, които да осигурят  финансовата стабилност в страната:

Тези буфери, които оценяваме, в реалистичен вариант, на 500 млн.лв., и които продължават да са налични, ще бъдат налични, няма да отидат за покриване на тези неизпълнени приходи. След поредицата от шокове върху икономиката е ясна необходимостта 2 млдр. Ако се наложи а бъдат изплатени депозитите, тогава ще се наложи да бъде взет този дълг,  иначе не е задължително, и моят съвет е той да не бъде вземан.

Гласуваният на първо четене законопроект от правителството в оставка предвижда увеличение на дефицита до 2,7 процента иръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева.
За разлика от този оспорван законопроект с пълно единодушие народните представители гласуваха на първо четете актуализацията на бюджета на Здравната каса в размер на 225 милиона лева. В кулоарите на Народното събрание управителят на Здравната каса Румяна Тодорова коментира, че  гласуваните допълнителни средства за касата са  недостатъчни, но че са глътка въздух за системата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна