Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромски студенти по медицина участват в обучение по застъпничество

Една от пострадалите ромски къщи в "Аспарухово""
Снимка: БГНЕС

Над 70 ромски студенти по медицина и медицински специалности участват в обучение по застъпничество в сферата на ромското здравеопазване във Велико Търново, което продължава до 1-ви август. По традиция обучението комбинира теория и практика, в която студентите ще извършват работа на терен и различни базови и здравни медицински интервенции.

Обучението по застъпничество се провежда от 2009-а година насам, каза в предаването "Хоризонт до обед" Момчил Баев – координатор здравеопазване в Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе":

Когато започнахме преди 5 години, групата от студенти беше около 20-ина души, съвсем малко хора, уплашени, стресирани, незнаещи в каква посока ще поемат, как ще се развият тяхното обучение и работа. Сега виждам хора, които са завършили и работят. Има сестри, лаборанти, лекари във всички сфери на медицината.

За няколко дни една от групите студенти започва да дава дежурства в Спешната помощ в Горна Оряховица. Една от причините да изберат мястото е фактът, че в града се намира голям ромски квартал и голяма част от пациентите на спешния център е именно от там.

Ромски студенти по медиците ще отидат и при пострадалите във варненския квартал "Аспарухово", каза Момчил Баев: Няколко са дейностите, които ще извършваме там със студентите – оценка на здравния статус като цяло, замерване на кръвно налягане, кръвна захар. Ще се срещат със семейства, за да могат да направят теренна работа от една страна, от друга да видят последствията от бедствието.

Цялото интервю с Момчил Баев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна