Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП предлага ускорено изплащане на гарантираните влогове при особен надзор

Снимка: БГНЕС

БСП внесе в деловодството на парламента проектозакон за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките. Целта е още на 21-ви септември да започне изплащане на гарантираните до 100 хиляди евро.

Промените са следствие на приетата на първо четене актуализация на държавния бюджет с гласовете на ДПС и ГЕРБ. Промените ще засегнат над 200 хиляди вложители, обясни депутатът от левицата Янаки Стоилов: 

Могат да се осигурят около 1 милиард и 700 милиона, които са необходими за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът е длъжен да започне изплащането на гарантираните влогове на средствата на всички лица, които имат право на това по закон, след като определена банкова институция е била поставена за повече от два месеца под особен надзор, като нейната дейност е била преустановена. Няма нужда да се чака преминаване към процедура по несъстоятелност, така че още на 21-ви септември има възможност гражданите да изискват и да получат своите средства, които могат да се ползват от тези правила. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени