Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Санкциите, наложени на Русия заради подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна  е водеща тема на международния печат днес. Москва се държи предизвикателно към силните санкции на САЩ и ЕС, пише вестник Гардиън. Русия обеща да локализира производството си и да излезе по-силна от изпитанията, подчертава изданието.

Пропуски във формулировката на санкциите може да намалят ефекта им, предупреждава вестник Уолстрийт джърнъл. Санкциите на САЩ не включват най-голямата руска банка - "Сбербанк", както и европейските филиали на руски банки, въпреки че притежават активи за над 20 милиарда евро в ЕС, посочва изданието.

Британският вестник Индипендънт от своя страна акцентира върху таен руско-германски план за договаряне на мирно решение, за да се сложи край на международното напрежение около Украйна. Планът, по който работят германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин, има две цели, а именно да се стабилизират украинските граници и да се окаже икономическа подкрепа на изпитващата финансови затруднения страна чрез ново енергийно споразумение, гарантиращо сигурността на газовите доставки, съобщава изданието.

Властите на САЩ и на ЕС почти едновременно ограничиха източниците на финансиране за руски държавни банки, пише Ведомости.  Санкциите ще засегнат петте най-големи банки в Русия, посочва вестникът.

След "Уралвагонзавод", концернът "Калашников" и други руски холдинги от отбранителната индустрия, в санкционния списък на САЩ се озова и Обединената корабостроителна корпорация (ОКК), отбелязва вестник Комерсант. Санкциите забраняват на американски физически и юридически лица да търгуват с корпорацията, а нейните активи в САЩ трябва да бъдат замразени.

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна