Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитрия Стайкова: След септември не се знае кой ще плати лекарствата на аптеките без актуализация на бюджета

Димитрия Стайкова, заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз, подчерта, че без актуализация на бюджета на НЗОК, между 15-и септември и 1-ви октомври, ако аптеките продължат да отпускат лекарства на здравноосигурени пациенти, трябва да знаят, че не се знае кога ще си получат парите.

За момента, трябва да бъдем откровени, от началото на годината плащанията вървят регулярно. Нямаме решение на въпроса. Над 60% от тези пари отиват за заплащане на дистрибутори, производители, за които аптеката получава минимален процент. 

Иван Димитров, представител на пациентските организации в НС на НЗОК, смята, че сегашната ситуация е: издаване на смъртна присъда на гражданите.Снимка

225 милиона лева актуализация на бюджета на НЗОК ще успокоят системата на болниците, и то не в пълния размер. 100 милиона лева са нужни за хората с тежки хронични заболявания, които се лекуват вкъщи и трябва да си получат лекарствата в аптеките, те остават извън българската държава. Отлагали досега влизане в болница пациенти тръгват към здравните заведения. Българският народ, освен че е беден, е и много болен...На политиците не им пука!!!!

Интервюто на Снежана Иванова с Димитрия Стайкова и Иван Димитров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени