Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археология и орнитология – две нестандартни предложения за алтернативен туризъм

БНР Новини
Поморийското езеро предлага възможности за алтернативен туризъм – една от атракциите, които защитената местност предлага, е пускането обратно в дивата природата на птици излекувани в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.
Снимка: БГНЕС
Алтернативният туризъм в различните му форми – културен, исторически, селски, с цел наблюдение на растения и животни от дивата природа или екстремен, отдавна не е бунтарска мода или екзотика. Превърна се в любимо хоби на българи и чужденци. А в някои по-разумни и подредени държави и в печеливша индустрия, която създава малък и среден бизнес, развива инфраструктура, подпомага традиционните производства, опазването на културното наследство и околната среда. Стремим се към това и ние, защото имаме най-важното- изобилие от дадености и ресурси.
За изкушените от археологията и орнитологията у нас има огромен брой възможности. Кои са все още непопулярните и магнетични с древната си история места, които можем да посетим, за да наблюдаваме археологически разкопки, ни съветва проф. Казимир Попконстантинов, откривателят на мощите на Св. Йоан Кръстител, на най-рано датираният старобългарски надпис от 921 година, времето на цар Симеон Велики, изследовател на над 50 скални манастира и един от малцината българи носители на Хердерова награда. Идеи за още приключения, този път в света на пернатите, ни дава и Минчо Минчев от Българското дружество за защита на птиците.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна