Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансови експерти: Промените в Закона за потребителския кредит не постигнаха целта си

Снимка: БГНЕС
Според първите впечатления на финансови анализатори, влезлите в сила промени в Закона за потребителския кредит не са довели до поевтиняване в крайната цена на заемите, каквато беше целта на поправките.

Някои от кредитите се очаква да поскъпнат, а други ще станат по-недостъпни и по-неразбираеми, прогнозира Десислава Николова от финансовия портал "Моите пари":

Често банките заменят месечната такса със застраховка "Живот" или годишната такса за обслужване със застраховка "Живот",  които са задължителни. Да, разбира се, задължителни и то за сметка на клиента, т.е., ако потребителят не вникне много добре в детайлите на офертата, може всъщност да се заблуди, че няма такса "усвояване", няма такса за управление и така нататък, но всъщност има други такси, на които трябва да обърнат внимание.

Финансовият експерт коментира и реакцията на потребителите след промените при бързото кредитиране:

Бързото кредитиране става все по-недостъпно за потребителя. Давам пример: кредитоискателят трябва да осигури поръчител с минимален доход от 1500 лева. Ако той не може да осигури такъв, дружеството, срещу заплащане на такса, му осигурява, т.е. има много голяма част на скрития компонент на разходите, които потребителят трябва да заплати.

Интервюто на Наталия Ганчовска с Десислава Николова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна