Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от Минно-геоложкия университет извършват оглед на най-пострадалите зони в "Аспарухово"

Снимка: БГНЕС

Експерти от Минно-геоложкия университет втори ден извършват оглед на най-пострадалите зони в квартал "Аспарухово" във Варна. Необходима е бетонова корекция на двете дерета в квартала, както и дренажна система за отводняване на застрашените от свличане скатове, обясни Никола Милошев - съветник по хидротехника. Според него, през годините в "Аспарухово" е имало много нарушения в строителството:

Наистина тука доста безпланово е строено в този район. Всички го виждате. По време на наводнението се установи, че има цели квартали в самото дере. Тези къщи не могат да не бъдат наводнени. Просто инфраструктурата на всяка една градска част трябва да бъда съобразена с валежи, с реки, с канализация за определен брой жители.

Междувременно студенти по медицина от ромски произход, заедно с неправителствени организации и представители на отдел Здравеопазване в община Варна извършват общ скрининг на здравния статус на пострадалите в "Аспарухово". Посещението на студентите е част от инициатива за застъпничество за хората от малцинствата в сферата на здравеопазването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна