Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинците, избягали от боевете към град Бейт Лахия, вече могат да се завърнат по домовете си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия уведоми палестинците, които избягаха от боевете към град Бейт Лахия, в северната част на Ивицата Газа, че могат да се завърнат по домовете си. Според агенция Ройтерс, това може би е знак, че израелската офанзива в района вероятно приключва.

Според очевидци, израелците се изтеглят от селата около Бейт Лахия, а също от Хан Юнис, в южната част на Ивицата Газа.

Миналия месец Израел започна мащабна въздушна и сухопътна военна операция срещу  палестинската територия за унищожаване на военната инфраструктура на управляващото там ислямистко движение Хамас. Египет обаче предложи мирен план и палестинска делегация вече пристигна в Кайро за обсъждането му.

Израелски министър заяви, че опитите да се постигне примирие с Хамас "нямат смисъл" и че страната няма да изпрати свои представители в Кайро. Израелската армия съобщи за смъртта на младши лейтенант Хадар Голдин, смятан за отвлечен в петък, при сражение в Ивицата Газа. Министърът на отбраната и главният равин на армията се срещнаха със семейството на войника в дома им в град Кфар Саба, където няколкостотин души се събраха, за да се помолят и да изразят подкрепата си. Хадар Голдин е бил убит в бой в петък в Ивицата Газа. По-рано израелските военни смятаха, че той е пленен при засада на Хамас около час след началото на  прекратяването на огъня. Групировката отрече твърденията за похищение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна