Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Договорът с "Уестингхаус" подкопава позицията ни в арбитражния съд в Женева

Делян Добрев: Не знаем какво съдържа споразумението, затова не можем да кажем дали го подкрепяме

Иван Иванов - ДСБ
Снимка: БГНЕС

Решението на правителството „Орешарски“ за споразумение с „Уестингхаус“ е може би най-скандалното за едногодишното управление. Не са защитени българските интереси в този договор. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Иван Иванов от ДСБ.

Преди всичко, за да се започне строителството на толкова голяма мощност, независимо дали ядрена или конвенционална, е необходимо да бъде направена мотивирана прогноза за потреблението на електроенергия и нуждата на България от нова мощност в следващото десетилетие.  Това, което наблюдаваме, не изисква изобщо повишаване на генерираната мощност, защото в 2013-а г. потреблението намаля с близо 5%. Спрямо 2012-а г., а по прогнози на ДКЕВР ще намалее с нови 9% през 2014-а г. Това, между впрочем, сочи и докладът на Световната банка, който заявява, че България страда хронично от свръхпроизводство на електроенергия и е необходимо не строителство на нови мощности, а по-скоро преустановяване на експлоатацията на съществуващи.

Катедрата в НБУ, където Иванов работи, очаква потреблението на ток да намалява в следващото десетилетие заради демографската криза и повишаването на енергийната ефективност и други фактори.

На второ място  има и правни аргументи. В Закона за енергетиката се изисква такава прогноза да бъде публикувана в Държавен вестник, което липсва. Член 8-и изисква категорично да се проведе конкурс, организиран не от БЕХ или АЕЦ „Козлодуй“, а именно то ДКЕВР и, ако има само един кандидат, в 6-месечен срок да се проведе втори конкурс. Всичко това е просто изтрито.

С подобен договор рязко се подкопава позицията на България в арбитражния съд в Женева, където знаете, че "Атомстройекспорт" имат иск към страната ни за 1 млрд. евро.  Основният аргумент на българската страна там е, че прогнозите на енергийния баланс за следващото десетилетие не изискват строителството на такава мощност, каквато е АЕЦ „Белене“. С решението на правителството се показва, че, едва ли не, разчетите са грешни и това дава силен коз на „Атомстройекспорт“ да осъди страната ни.

Не е спазено и изискването на ЕС за представяне на план за съхранение и погребване на радиоактивните отпадъци.

Иванов призова служебното правителство и следващият кабинет да не препотвърждават споразумението. Той напомни, че в АЕЦ „Козлодуй“ искат удължаване на живота на V и VI блок с над 20, а дори и с 30 години и те няма да са затворени през 2022-ра г.,  с който мотив кабинетът аргументира строежа на новия блок.

Йордан Янков от партия "Репубилка БГ" допълни, че през годините има два договора с поделения на „Уестингхаус“ за технико-икономическа експертиза, която да докаже необходимостта от строеж на такава мощност, но никой не е видял резултатите от тези експертизи

Законът категорично казва, че в МС влезе с ОВОС, технико-икономическа оценка и с доклад за управлението на отработеното ядрено гориво. И трите неща не са включени. От тук нататък, някой тепърва да тръгне да прави това е пак незаконно.

Иванов коментира, че ЕК може да започне наказателна процедура и заради този договор, както стана с „Южен поток“, заради нарушаване на европейското законодателство и българския закон за обществени поръчки. Причината е, че  и други компании могат да предявят претенции, че могат да участват, ако България спазва нормалната процедура.

Все още няма работещ реактор по тази технология, предлагана от "Уестингхаус", припомни Иван Иванов и допълни, че е изложил аргумента си пред Таско  Ерменков и Явор Куюмджиев  през декември, но тогава те са защитавали сключването на такъв договор с мотива, че ще привлекат американски инвестиции у нас.

Делян Добрев от ГЕРБ също нарече сключването на договора безобразие, а подписването – на тъмно

Не сме виждали споразумението и не знаем какво съдържа, затова не можем да кажем подкрепяме ли го или не, каза Добрев, според когото известното досега за документа буди съмнения.

Говори се за 5,3 милиарда долара цена на този блок, фиксирана в споразумението, което означава, че много от параметрите по бъдещото изграждане на централата вече са уточнени. Какво включва тази цена също не е ясно, каза Добрев, който е категоричен, че ГЕРБ ще настоява служебното правителство да публикува подписаното споразумение.

Интервюто на Таня Величкова с Иван Иванов, Йордан Янков и Делян Добрев
можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени