Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски предаде изпълнителната власт на Близнашки

| обновено на 06.08.14 в 11:56
Снимка: БГНЕС


Служебното правителство, начело с проф. Георги Близнашки, встъпи официално в длъжност с церемония в Гранитната зала на Министерския съвет. Преди това новите министри имаха кратка среща със състава на кабинета "Орешарски".

Ръководихме се от интереса на хората, въпреки че съпротивата всекидневно не бе малка. Преди една година правителството пое управлението на страната в условията на дълбока институционална криза. Работихме в най-сложната политическа страна. Въпреки това изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти, каза Пламен Орешарски при предаване на управлението на служебния кабинет.

Той увери, че оставя страната финансово стабилна.

Реализирахме крачка напред и по отношение на доходи, пенсии и социални програми. Не такава, каквато очакват българските граждани, но най-съществената от 2009-а година насам. Освободихме износа от високите преносни такси. Извършихме и част от структурните мерки в подготовка за предстоящата либерализация, допълни вече бившият премиер. Той се обърна към наследника си:

Уважаеми господин премиер, вие имате малшанса, но и щастието да бъдете служебен премиер, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да Ви позволят да реализирате по-мащабни структурни действия, от които страната има нужда. Щастието - защото служебните премиери са най-успешни в нашата история.

Ясно си давам сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство, заяви служебният премиер Георги Близнашки:

Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички. Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество.

Като основни приоритети той очерта да се стабилизират основните обществени системи, да се възстанови доверието с партньорите в рамките на Европейския съюз и НАТО и да се започне с реформи.

Ще запазим всички онези кадри, които се поставят в служба на националния интерес. Разбира се, всички онези, които по един или друг начин са замесени в едни или други корупционни скандали или проявяват политически пристрастия, съвсем естествено ще трябва да се разделят със своите постове. Трябва действително да създадем една нормалност в страната и тези избори да дадат един легитимен резултат, който в крайна сметка да доведе до спадане на политическото напрежение и нормализиране на политическия живот в страната, заяви Близнашки.

Той призова всички да се включат в кампаниите за набиране на средства за подпомагане на бедстващите райони:

Всички ние в крайна сметка сме неразделна част от една и съща национална общност и в такива мигове на изпитание трябва да правим всичко възможно, за да намерим бърз и ефективен изход от създалото се положение.


Служебен премиер, 16 министри, от които 4-ма вицепремиери, е структурата на служебното правителство.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев издаде укази за разпускане на 42-рото Народно събрание, за назначаване на служебния кабинет и за насрочване на предсрочни парламентарни избори на 5-и октомври.

В 14 часа днес служебното правителство ще се събере за първото си заседание. Първото решение на кабинета ще бъде да номинира Кристалина Георгиева за български еврокомисар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени