Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивилина Алексиева: Изключена е промяна в състава на ЦИК преди изборите

| обновено на 06.08.14 в 10:22
Президентът Росен Плевнелиев издаде указ с правила за публично изслушване на кандидат за член на Централната избирателна комисия (ЦИК). Коалицията около "България без цензура", която излъчи свои депутати в Европейския парламент, предложи своя представител Катя Иванова за член на ЦИК. Правилата, утвърдени от президента, предвиждат оповестяване на мотивите на коалицията и документите на Иванова, която ще бъде изслушана публично идния понеделник.

В интервю за "Преди всички" председателят на ЦИК Ивилина Алексиева изключи промяна на състава на Комисията преди парламентарните избори на 5-и октомври:

Към настоящия момент нито има законова разпоредба, нито има съответната процедура. Към настоящия момент няма такава възм
ожност.

ЦИК ще направи много по-широка разяснителна кампания преди предстоящия вот, увери Алексиева:

На първо място избирателят трябва да знае, че трябва да гласува с V или с Х в квадратчето на партия или коалиция, или на независим кандидат. Едва след като е гласувал в квадратчето, трябва да гласува в кръгчето за избран кандидат. Новото в решенията е, че определихме една чернова на преференциите. Отчитане на броя на действителните гласове, за да бъдем сигурни, че преференциите са правилни. Ако няма преференция, гласът, който е даден, автоматично отива за водача на листата.

На въпрос дали има механизъм ЦИК да бъде по-взискателна към наблюдателите, Ивилина Алексиева отговори:

Този въпрос ЦИК все още обсъжда. Въпросът е сложен, защото режимът на регистрация не предполага документи, различни от тези, които са споменати в закона.

Изборният борд към МС, за който каза президентът, няма да дублира дейността на Обществения съвет или на ЦИК. 
По-скоро ще осигурява организационно-техническата подготовка на изборите. Ще има допълване, а не дублиране.

Цялото интервю с Ивилина Алексиева можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна