Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС реши: Кристалина Георгиева е българската кандидатура за еврокомисар

| обновено на 06.08.14 в 16:06
Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кристалина Георгиева е българската кандидатура за член на новата Европейска комисия (ЕК), реши служебният кабинет на първото си заседание. Освен българската дипломация за кандидатурата на Георгиева работи и държавният глава.

Служебният премиер проф. Георги Близнашки обяви:

Ние предлагаме госпожа Кристалина Георгиева не просто за член на Европейската комисия, но за заместник-председател, вицепрезидент на Комисията и върховен представител по въпросите на външната политика. Тоест ще направим едно национално усилие нашият досегашен комисар да получи един значително по-висок пост. Струва ми се, че това ще бъде огромно признание за нашата страна. 

Министърът на външните работи Даниел Митов коментира, че кандидатурата на Кристалина Георгиева има шансове въпреки коментарите, че постът е запазен за квотата на европейските социалисти: 

Първо, вие знаете, че балансите там са сложни и се променят много често. Това, от една страна. От друга страна, комисар Георгиева винаги по време на мандата си е била видяна като човек, който умело балансира между всички политически сили в Европейския парламент, на европейско ниво, видяна като доста неутрален човек, който успява да съвмести и да аранжира интересите във всяко отношение. Прави го добре. Мисля, че шансове за тази висока цел има, въпреки че за момента се говори, че квотата се държи от ПЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна