Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бойков: Искаме отпушване на структурните фондове и намиране на средства за разплащане с фирмите

Снимка: БГНЕС
Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да получат работниците забавеното заплащане за извършения от тях труд, това заяви пред "Хоризонт" министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Според изпълнителния директор на Камарата на строителите Иван Бойков исканията на бранша са за отпушване на европейските фондове и намиране на средства за разплащане с фирмите:

Официалната информация, която имам от системата за наблюдение на структурните фондове в България, показва, че към момента имаме сключени над 1302 договора за 11 милиарда лева. От тях са изплатени 7,6 милиарда. Остават задължения за около 3,4 милиарда до средата на следващата година, когато е крайният срок. Мисля, че служебното правителство е наясно, че трябват сериозни средства за разплащане и нататък за интензивно строителство. Призовахме фирмите да спазват закона и да преустановят работа до момента, в който се възстановят нормалните отношения. Нашите фирми спряха работа или работят на бавни темпове, защото нямат оборотни средства. Истината е, че има забавяне на строителството. Доколкото имам информация, над 50 общини са с блокирани средства по техните програми. Общините са недофинансирани в голяма степен. От осем месеца не са ни плащали по програма "Околна среда".

Интервюто на Таня Милушева с Иван Бойков можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна