Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Коларова: Приоритет е нормалното начало на учебната година

Снимка: БГНЕС

Най-значимото събитие, което ще се случи през периода, когато ще бъда служебен министър, е началото на учебната година, каза Румяна Коларова, служебен министър на образованието, в интервю за предаването „12+3“.

Общинските власти имат ключова роля за гарантиране както на материалната база, така и организацията по стартирането на учебната година. Що се отнася до ангажираните дирекции в Министерството и регионалните инспекторати, мисля, че правим стъпки за координиране на добре познатата хронограма за това какво трябва да се направи и гарантиране на нормалното начало на учебната година, добави тя.

По отношение на евентуалните проблеми с началото на учебната година с наводнените региони в Северозападна България, Коларова обясни, че информацията за броя на пострадалите училища ще стане ясна в понеделник: На вчерашното заседание на Министерски съвет поставих този въпрос за училищата в Мизия. В момента има представител на Министерството, който ще отиде да се запознае на място, а и представител на Министерството ще участва в междуведомствения съвет, който ще анализира възникналите проблеми във връзка с наводненията и ще подготви мерки. /…/ По предварителна оценка, може би ще трябва да се предостави транспорт на учениците в тези училища.

Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е приоритет не само на служебното правителство, но това е приоритет, по който работи и предишното правителство. Много е важно да подчертаем, че работата по подготовката на оперативните програми е ежедневна и се извършва в активен диалог с ЕК. В момента сме в решаващ етап на обсъждането на оперативната програма. Надявам се, че след подписването на споразумението, тази следваща стъпка ще бъде гарантирана, каза Коларова.

Юлиян Петров от синдикат "Образование" обясни, че очаква поне 4% от БВП да бъдат за образование: Това според нас не е достатъчно и сега ЕК готви директива за всички държави членки за 6% от БВП за образование, но 4% ще бъде първата стъпка. Ние очакваме също това, което беше обещано за качеството на образованието. Конкретно казваме, че служебният кабинет може да промени наредбата и да отмени възможността за 10% повече ученици в паралелката, което ще доведе до по-добро качество на образованието. Може да продължи политиката на въвеждането на единния учебник.

По отношение на казаното от Юлиян Петров, Коларова посочи: За следващата седмица планираме среща със социалните партньори, така че се надявам, че тези въпроси ще бъдат поставени. Когато говорим за бюджети, моята първа грижа е актуализацията на бюджета на НЗОК, която не е съгласувана с МОН. Има някаква механична договорка за съкращаване на бюджетите на всички министерства с еднакъв процент. Мисля, че тепърва трябва в Министерството да направим преглед на Бюджет 2014, като подготовката на Бюджет 2015 няма как да не тръгне. Предполагам, че това ще бъде задача, която ще стартираме през втората половина на септември.

Цвета Брестничка от Асоциация „Родители“ посочи какво очакват родителите: Приоритет в работата на служебния министър на образованието трябва да е нормалното стартиране на учебната година. Акцентът трябва да бъде върху обхващането на децата в училище. Мисля, че Министерството трябва да насочи усилията си към координация със социалното министерство, така че всяко дете да може да тръгне на училище и да се прекрати тази практика в момента, която е неработеща – формалното отчитане на присъствието на децата в училище. Служебният министър не може да се справи с този проблем за толкова кратко време, но самият факт, че има свободата да постави този въпрос на дневен ред, за нас е много важен. За тези два месеца може да се проследят дейностите по оперативните програми.

На казаното от Брестничка, Коларова отговори: Достъпът до образованието е заявен приоритет на служебното правителство. Искам да ви уверя, че когато мислим за европейски средства, има две програми, които са пак от европейски партньори – Швейцария и Норвегия, и техният приоритет е именно включването на ученици, и то включително от ромските малцинства или от социално слаби семейства, така че там се работи.

По отношение на висшето образование, служебния просветен министър заяви: Има Стратегия за висшето образование, която НС не успя да приеме. Ние сме декларирали, че ще я актуализираме. Тя е предварително условие за оперативната програма.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна