Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще внася храни от Латинска Америка

Снимка: Борис Димитров
Руското правителство е разговаряло с представители на посолства на държави от Латинска Америка за възможността за допълнителни доставки на хранителни продукти, след като спря вноса на храни от западни страни, предаде "Ройтерс". По нареждане на президента Владимир Путин Русия забрани вноса на хранителни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия в отговор на санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна.

Не е ясно кои латиноамерикански страни са били поканени на срещата, но със сигурност е присъствал представител на Чили. Той съобщи, че в близките дни руската страна ще предостави списък с приоритетни продукти за внос.

Междувременно в Европа нараства тревогата от последствията от руската забрана. Фермери от Чехия, Австрия и Гърция се готвят да се обърнат към Европейския съюз с искане да бъдат компенсирани за загубите, които ще понесат заради руското ембраго. Експерти обаче смятат, че най-засегнати от въвеждането на ограничението ще бъдат Полша, Румъния и Холандия. Полският министър на селското стопанство дори заяви, че ЕС трябва да финансира износа на плодове и зеленчуци в страни от Азия и Африка.

Експерти от Европейския съюз ще обсъдят през идната седмица очакваните щети от руската забрана за внос на храни от Съюза, съобщи ИТАР-ТАСС. Въпросът за компенсирането на европейските производители в случай на срив на цените на вътрешния пазар е бил обсъден вчера от ресорния комисар Дачиан Чолош и френския министър на земеделието Стефан льо Фол. След експертните съвещания вероятно ще бъде свикан извънреден съвет на европейските лидери.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна