Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ат. Георгиев: Основният проблем на енергийната система е дефицитът в регулирания сегмент на пазара

За оздравяването на енергийната система да се избягва конфронтация с частните дружества и да има повече отчетност на държавните

Снимка: БГНЕС

Разрешителното за строеж реално означава, че е започнала реализацията на "Южен поток" в България. Въпросът е, че при този начин на взимане на решения не се знае какъв ще е животът на този проект. Виждаме го често – както беше с "Белене" или "Бургас – Александруполис" или новия VІІ блок на "Козлодуй". Когато няма консенсус между партиите, а има конфронтация, това е голям риск за проекта. Това каза за предаването "Преди всички" на "Хоризонт" университетският преподавател и енергиен експерт Атанас Георгиев. Той коментира и възможността да има режим на тока, защото енергийните компании нямат пари за инвестиции или дори за поддръжка на централите.

Основният проблем е дефицитът в регулирания сегмент на пазара, където са по-голямата част от потребителите. ДКЕВР трябва да отрази дефицита на енергийната система в потребителските сметки, смята той. За оздравяването на енергийната система е необходимо да се избягва конфронтация с частните дружества и да се постигне повече отчетност на държавните, каза той.

Трябва да се мисли поне за частична приватизация на държавните дружества, най-малкото за прозрачност в техните действия. И другото, което виждаме, е, че регулаторът е доста по-строг към частните компании, отколкото към държавните.

Интервюто на Веселина Миланова с Атанас Георгиев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени