Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взрив избухна във военния завод в Костенец, 10 души са пострадали

Гл. комисар Николов: Няма опасност за населението

| обновено на 08.08.14 в 10:30
Завод "ТЕРЕМ - Костенец"
Снимка: Николай Христов
Десет души са ранени при взрив във военния завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" в град Костенец. Няма опасност за живота им. По информация на "Хоризонт", инцидентът е станал по време на контролирано обезвреждане на боеприпаси. Заводът в Костенец е държавна собственост.

Сигналът за взрива е получен в МВР около 8.50 часа тази сутрин. На място са изпратени екипи на полицията и пожарната. Периметърът около завода е отцепен.

От Министерство на здравеопазването съобщиха, че има пострадали 10 души. Седем от тях са с леки наранявания, а трима - с порезни рани и травми. Двама от десетимата пострадали вече са откарани във Военно-медицинската академия, съобщи доктор Пламен Китанов, заместник-директор на спешна помощ-София област. Други двама в момента се извозват за болница "Света Ана" в столицата.

Няма тежко пострадали, леки са травмите, обясни д-р Китанов.

Не очакваме втори взрив. Хората трябва да са спокойни. Няма пряка опасност за населението. Добре е хората да не стоят от страната на сградите, които са в посока на завода, каза в предаването "Преди всички" главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-близкото разстояние между завода и къщите е около 500 метра, каза в интервю за "Хоризонт" кметът на Костенец Радостин Радев:

Информация за разрушения по къщите няма, с изключение на счупени прозорци на част от къщите. Според информацията до момента в завода има хора с порезни рани, които са закарани в Спешната помощ, превързани и освободени.

Кметът уточни, че в завод ТЕРЕМ - Костенец работят около 80 души.

Дали е наложително евакуиране на хората от района около военния завод в Костенец ще се преценява на място, каза управителят на Софийска област Емил Иванов.

Специализиран екип на Главната инспекция по труда е на път към Костенец и на място ще установи причините за взрива във военния завод. Ще се работи съвместно с органите на МВР и техните експерти по взривовете, съобщиха от Главната инспекция по труда.

По информация на "Хоризонт" изпълнителният директор на дружество "ТЕРЕМ" Кръстьо Илов е на мястото на инцидента в Костенец и участва в започналите огледи. Очаква се по-късно екипът от специалисти, който е вътре в предприятието, да може да даде първоначална информация за видяното.

В страницата си във "Фейсбук" от община Костенец посочват, че няма опасност за населението, както от нови взривове, така и от замърсяване на въздуха. Подаден е сигнал до РИОСВ – София. Очаква се лаборатория за замерване чистотата на въздуха.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна