Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Воденов: Инцидентът в Костенец не е предизвикан от една грешка, а от няколко - на различни нива

Дейността в завода се извършва от специалисти, държи се на безопасните условия на труд

Снимка: Капитал

Това е най-лекият инцидент във военен завод през последните години. Това означава, че при нас се работи малко по-професионално.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на националния синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ Тодор Воденов:

Това е едно от предприятията, които работи най-професионално в областта на утилизацията. Има изградени традиции, функционираща материална база, специалисти, работниците са отговорни. Периодично се извършва контрол на условията на труд, което включва и безопасните условия на труд. В обозримо минало не е имало такива инциденти.

До голяма степен е важно директорът да разбира от дейността, която предприятието извършва, но в края на краищата организацията организацията на процесите, контролът, самата дейност по разстановяване на мините и на снарядите се извършват от работници и специалисти – инженери. Това са хора професионалисти, които рядко се запитват кой им плаща заплатите. Те си гледат да си свършат работата.

Щетите по предприятието са незначителни, но, според Воденов, са необходими поне ден –два за разследване на работните места. Според него, инцидентът не е предизвикан от една грешка, а от няколко - на различни нива. Въпреки това, заводът има по-добри условия и държи на безопасността много повече, отколкото други фирми, които получават поръчки за утилизация на боеприпаси, каза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна