Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Василев: Ловците в България са над 130 000, но активно ловуващите са доста по-малко

Снимка: РАДИО ВИДИН

Ловците в България  са над 130 000, но активно ловуващите са доста по-малко.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ главният секретар на Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” инж. Васил Василев.

Статистиката в последните години е устойчива. Ежегодно за млади години кандидатстват ловци, които искат да придобият такова право, но броят им не надвишава броя на хората, които по естествени причини или се отказват, или отпадат. Запазваме относителен баланс.

За да се подготви да придобие право на лов и да плати всички държавни такси, на младия кандидат-ловец са необходими под 1000 лева. Годишните разходи са около 100 – 150 лева. Отчита се тенденция на намаляване на ловните инциденти, допълни Василев, който е на мнение, че санкциите за бракониерите трябва да бъдат значително завишени.

Голямото окрупняване на земеделските площи влияние зле на дребния дивеч, защото животните нямат подходящо местообитание, отбеляза Василев.  

Надяваме се новото правителство да излезе с промени, които да решат окончателно казуса със избиването на животни от природата в заградени пространства, допълни той

Ловният ловен сезон у нас започва в събота.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна