Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Капон: Министър на изборите е ненужен и измислен пост

Корман Исмаилов: Не сме съгласни с назначаването на Красимира Медарова за министър на изборите

Снимка: БТА

Г-жа Красимира Медарова беше председател на ЦИК и то от ГЕРБ, ЦИК е силно политизиран орган. Там се случва сблъсъкът между парламентарно представените партии. Така че прозира от наша страна вече силно недоверие. Много проблеми има изборният процес и според нас е грешка назначаването на Медарова за министър на грешка, каза Корман Исмаилов, председател на Народната партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок в интервю за предаването „Неделя 150“.

Според Исмаилов трябва да бъдат сменени и областните управители, тъй като те също участват в организирането на изборите.

Исмаилов сподели, че за „Свобода и достойнство“ е изключително важно да излязат документи и истини за процесите, които са се развили в последната година: Дали това ще дискредитира БСП, ДПС и "Атака" – те сами достатъчно се дискредитираха, но тъй като задкулисието е много силно и ние много късно разбираме какво реално се случва в нашата страна, така че грандиозни проекти като тези в енергетиката, Митниците, КТБ – това са все много важни неща, за които трябва да знаем и колкото по-рано получим информация, толкова по-добре.

Исмаилов коментира и отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок: Всички партии сме конкуренти. Между тези партии има открити наши политически противници, с които не бихме влезли в никакви договорки – БСП, ДПС и антиевропейските и ксенофобските партии. От другата страна на линията е партия ГЕРБ. С тях сме естествени конкуренти. Така че ние си опонираме, но това е партията, с която бихме могли да водим диалог по ясна управленска програма и действия в бъдещия парламент.

Лидерът на Единната народна партия (ЕНП) Мария Капон заяви, че няма нужда от служебен министър на изборите: Не виждам за какво е 18-и министър, след като можеше един от четиримата вицепремиери да има и ресор за наблюдение на изборите. Ние протестираме и личностно, но и за ненужността за такъв министър.

Партията на Капон е част от новата коалиция „Десните“, които имат амбицията да са алтернатива, включително  и на Реформаторския блок.

Според лидера на ЕНП служебният кабинет играе ролята на тест за кабинет между комунист и демократи: В кабинета има качествени политици като Йордан Бакалов. Със сигурност трябва да разчитаме на министъра на вътрешните работи за провеждането на честни избори на 5-и октомври. Що се отнася до избора на премиер комунист. Мисля, че няма да толерираме изказванията за комунистическия идеал. Аз съм много скептична в задачата, която може да изпълни кабинетът, начело с премиер комунист. Що се отнася до действията – очакваме от този кабинет да изпълни прозрачно в следващите седмици желанията на гражданите, особено по отварянето на договорите в енергетиката.

По отношение на договора с „Уестингхаус“, Капон посочи, че това е първият качен договор в интернет: Аз подкрепям усилието на АЕЦ „Козлодуй“ за нова мощност и смятам, че единствената диверсификация с един такъв най-модерен технологичен проект, какъвто е проекта на „Уестингхаус“. Това, което се вижда от договора, е, че няма да може да има корупция. Забележете кои застанаха против този проект. Те са в комбинация на Георги Първанов, Румен Петков, Бойко Борисов, Георги Кадиев, Румен Овчаров. Интересът на Русия е много силно засегнат. С този проект няма как да има поддръжка и устойчивост на всички корупционни схеми в енергетиката.

Мненията на Корман Исмаилов и Мария Капон чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна