Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от ромски произход помагат на бедстващите в Бяла Слатина и Мизия

Снимка: Светослав Цветанов


По инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ студенти от ромски произход от вчера са в помощ на бедстващите  в Бяла Слатина и Мизия. Това са студенти, които се обучават в различни медицински специалности и вече дипломирани медици. Целта им е да извършват медицински интервенции.

Председателят на Център „Амалипе“ Деян Колев заяви в интервю за предаването „Неделя 150“, че в акцията участват и доброволци от центровете за развитие на общността в Бяла Слатина и Кнежа: Нужна е не само медицинска, но и психологическа подкрепа и чисто физическа, свързана с разчистване, отводняване. При всички положения хората в момента имат нужда най-много от това да видят, че не са сами, че и хора от други общини мислят за тях и ще им подадат ръка.

Като медицинска интервенция студентите могат да измерват кръвно налягане, кръвна захар и беседи, свързани с хигиената и начини за предпазване от заболяване. Това са най-належащите неща, които те извършват с хората, а останалите доброволци са оборудвани с необходимото за разчистване на къщите, обясни Колев.

По думите му инициативата на "Амалипе" трябва да продължи поне 10 дни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна