Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Главната цел е да успеем да завършим работата по стратегията за съдебната реформа

Искам максимално да туширам употребата, че съм "министър на протеста"

Снимка: БГНЕС

След като беше назначен за служебен министър на правосъдието и вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и отбрана, Христо Иванов е обект на разнопосочни критики. В предаването "Преди всички" той коментира персоналните атаки срещу него, избора на председател на ВКС, назначенията в съдебната власт.

За персоналните атаки
: До известна степен е нормално. Аз мисля, че е функция на медиите в демократичните общества да задават тези въпроси. Желанието ми е колкото може повече да отговоря на фактологичната част от това, което излезе. Аз съм един обикновен гражданин, който рязко прави прехода към публичната сфера. На тази граница е възможно да възникнат въпроси, да се окаже, че има неща, които от моя страна са недоглеждани. Някакси не съм се готвил за министър. Разбира се, има и елемент, който следва от факта, че през последните години в българското общество се натрупа огромен антагонизъм и напрежение. Доста се разкаля публичния терен. Голяма част от нещата, които излизат, са по-скоро в спекулативния регистър.

Във връзка с евентуалните заместници на Иванов в Министерството на правосъдието – двамата млади съдии Аглика Адамова и Петко Петков – се появи и коментарът, че след като "министърът на протеста" пое правителството, сега и Съюзът на съдиите ще си има министерство. По този повод Христо Иванов каза, че иска максимално да тушира употребата на това, че е "министър на протеста": Аз съм изпълнявал гражданския си дълг, участвал съм в множество протести през последните години. След като приключи краткият ми престой като министър, очаквам с нетърпение да се включа в естествената си гражданска роля. В този смисъл е абсурдна тази квалификация. Опитът да се представя протестът като, едва ли не, някаква трайна политическа формация, която има свои министри, е некоректен за мен. Второ – клеймото, че тези мои заместници са свързани със Съюза на съдиите. Това, да се оправдаваме, че имаме съдии, които са активни и не просто си вършат работата добре, но и се ангажират самата общност да се реформира, наистина граничи с абсурда.

За избора на председател на Върховния касационен съд
: Ние всички очакваме консолидация на съдиите от ВКС около една процедура и в крайна сметка една от кандидатурите да бъде решаващият фактор, който да даде стабилност и легитимност на кандидата, който ще спечели най-накрая.

За назначенията в съдебната власт
: Когато става дума за назначения в съдебната власт, за хора с мандати от по 7 години, чието присъствие там ще има огромно влияние върху общия климат, върху динамиката на реформата, трябва да заложим на професионални въпроси и критерии. Трябва да заложим на въпроси, свързани с тяхната нравственост и възприятие от колегите им, а не толкова да се занимаваме каква политическа подкрепа има за тях.

Главната цел, заради която се заех с поста на служебен министър, е да успеем да завършим работата по стратегията за съдебната реформа, каза министър Христо Иванов. Той съобщи, че утре свиква среща с всички неправителствени организации, за да започне дискусия по стратегията.

Министърът на правосъдието заяви, че назначаването му и за вицепремиер за правосъдието, вътрешните работи и отбраната, е заявка за сериозно структурно отклонение от досегашната практика, в която силното министерство беше МВР, често натоварено с огромни и неособено легитимни и политически функции. Той обясни, че негов и на отделните министри ангажимент ще е да предприемат конкретни стъпки и да изчистят каквото е възможно по отношение функционирането на службите: Ще се опитаме да погледнем практиките с проследяването в интернет, ще анализираме възможностите за по-голяма прозрачност на службите.

Цялото интервю с Христо Иванов можете да чуете от звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна