Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теч на разпределителен газопровод остави столичните квартали "Хладилника" и "Кръстова вада" без газ

| обновено на 12.08.14 в 11:55
Снимка: БГНЕС

Теч на разпределителен газопровод остави столичните квартали "Хладилника" и "Кръстова вада" без газ. Инцидентът е станал тази сутрин при изкопни работи на булевард "Черни връх". Задействала се е аварийната защита и течът е преустановен. Няма пострадали хора. Очаква се снабдяването с газ да бъде възстановено всеки момент .

Течът е станал малко след девет часа сутринта, след като строителна фирма при изкопни работи скъсва тръбата на разпределителния газопровод на "София газ". Две минути след аварията се е задействала и защитата и течът е прекратен. Грета Петрова от "Овергаз" уточнява, че опасност за хората в района няма:

Няма никаква опасност за хората в района и за околната среда, защото природният газ е по-лек от въздуха и при изтичане той се издига високо в атмосферата. Просто не са съобразили, нашите газопроводи са нанесени в кадастралните карти. Те трябва да се съобразят с това къде минава газопровод и да разчертаят своите изкопи, за да не се засегятат системите. Минимално количество газ е изтекла в атмосферата, защото за две минути е било спряно изтичането.

Подобни инциденти стават рядко, уточни Грета Петрова:

Строителите са уведомени и нашите екипи следят къде в момента има строежи. Винаги ги предупреждават и се опитваме да поддържаме връзка. Единствено при нерегламентирани работи, тогава може да се случат подобни неща.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна